21686320_1659893757374904_6766849952559223560_n.jpg

Markus Emilsson

- “Glas är både material, samtal och umgänge”

Markus Emilsson är konstnär och initiativtagare av Vernissage, Halv 7 Hos Dig! Med glas som primärt material formger Markus bruksobjeket, skulpturala verk och iscensätter installationer och hantverksperformance.  Han återfinns ofta i olika samarbeten och platsrelaterande projekt och under 2018 har han bland annat arbetet som konstnärlig ledare för Region Kronobergs konstsatsning Här & Där- Konstnärer i Hemvist. Under det gångna året har han även formgivit för Målerås Glasbruk samt tillsammans med blomsterkonstnären Gunnar Kaj skapat sommarutställning på Huseby Bruk.

Markus är utbildad inom glashantverk på skolorna i Kosta och Orrefors och har en MFA från Konstfack inriktning konsthantverk och glas. I en konstnärlig praktik som omfamnar både materiella och relationella intressen undersöker Markus Emilsson möjligheten att bygga gemenskaper mellan publik såväl som andra konstnärer. http://www.markusemilsson.se


Tre sammarbetsgäster med skiftande inriktning!

markus 2.jpg

Markus Bergenheim

Med ett utvecklat öga för detaljer och ett passionerat intresse för språk, uttryck och samtal har Markus Bergenheim bjudits in som samarbetsgäst i projektet. Markus formuleringsförmåga är både verbalt spänstig och visuellt kittlande och hans kreativa uttryck kan vara både lekfulla och utmanande. Genom sitt specialintresse av äldre ljuskronor och kristallarbeten har Bergenheim börjat intressera sig för det bakomliggande glashantverket. Det har också vidgat hans nyfikenhet av glas som konstnärligt uttrycksmedel vilket gör det spännande att testa ett praktiskt samarbete i hyttan. Markus är legitimerad psykolog och till vardags arbetar han på en mottagning i Stockholm. Samtal, lyssnande och mellanmänskliga möten går som en röd tråd genom både hans professionella och privata liv. För Vernissage, Halv 7 Hos Dig! har Emilsson och Bergenheim arbetat med tankar om ömhet, sårbarhet och om hur vi förhåller oss till det udda och avvikande. Det har resulterat i fyra mindre skulpturer som kommer vara del i den turnerande utställningen.

IDA PETTERSSON PREUTZ, Älmhult

Ida Pettersson Preutz

I färgstarka grafiska mönster av duplicerade geometriska former konstruerar Ida Pettersson Preutz kraftfulla konstverk som är både stramt återhållna och svulstigt expressiva. De skarpa kontrasterna och repetitiva stroferna skapar en flimrande analog bildvärld där struktur, komplexitet, kaos och lugn ackompanjerar varandra.

I textila arbeten av lapptäckesteknik bygger Ida två- och tredimensionella motiv men hennes konstnärskap rymmer även måleri med samma karaktäristiska och nutida uttryck. Pettersson Preutz är utbilda på Konstfack och efter erhållen masterexamen 2014 har hon utvecklat sitt konstnärskap men även arbetat som textilformgivare, bland annat för IKEA. Samarbetet har medfört en flytt från Stockholm till Älmhult och från den kreativa basen i Småland arbetar Ida återkommande med galleriutställningar runt om i Sverige. I år är hon bland annat aktuell med utställningar på Binnebergs Tingshus utanför Skövde och Fiberspace Gallery i Stockholm. 

Ida Pettersson Preutz har ett genuint och specifikt språk och det är med stor glädje och nyfikenhet jag hälsar Ida välkommen som sammarbetsgäst i Vernissage, Halv 7 Hos Dig!

 www.idaptrsn.se


PER DANNEFJORD, Växjö

45544745_10156836189264629_1081420083063947264_n.jpg

Per Dannefjord

Hur formas våra relationer kring konsthantverk? Hur påverkar plats och kontext våra beteende i konstsammanhang och vad krävs för att konstverk och enskilda objekt ska utmana oss att testa alternativa tankefigurer och normkritiska handlingar? Det är tankar som intresserar mig och som är aktiva komponenter i mitt konstnärliga arbete. Ibland har jag haft förmånen att bolla mina funderingar kring detta med Per Dannefjord. 

Dannefjord är sociolog och lektor på Linnéuniversitet i Växjö. Hans uppfriskande förmåga att ifrågasätta konventioner, se samband och provtänka i nya riktningar känns spännande utmanande. Utöver sin yrkeskarriär har Per även ett djuplodande intresse för musik. Med The Statham Awards har han utvecklat ett konstnärligt språk där lågmälda tongångar och spröda harmonier möter industrignissel och dansrytmer som skapar ett elektroniskt ljudlandskap med mystik och tyngd. Per är en av sammarbetsgästerna i Vernissage Halv 7 Hos Dig! och jag ser fram emot att mötas både i tanke och handling i projektet.